«Συναγερμός» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, λόγω της αφρικανικής πανώλης

22

-Κινητοποίηση στο αρμόδιο υπουργείο και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες

-Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και αυστηρότερα τα μέτρα, για να αποτραπεί η είσοδος της νόσου στη χώρα


Δημήτρης Ψεμματάς:

«…Εάν η νόσος περάσει τα σύνορα, θα μιλάμε για καταστροφή όχι μόνον της ελληνικής κτηνοτροφίας, αλλά όλης της οικονομίας της χώρας…»

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

  Στο ενάμιση χιλιόμετρο έφτασε η αφρικανική πανώλη των χοίρων στη συνοριακή γραμμή Δράμας – Ξάνθης και Βουλγαρίας, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την περιοχή μας με τα μέτρα πρόληψης να αυστηροποιούνται ακόμη περισσότερο, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της νόσου στη χώρα.

  Η απόφαση για αυστηρότερα και εντατικότερα μέτρα λήφθηκε κατά τη διάρκεια διϋπουργικής σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμμετοχή της υφυπουργού, κ. Φωτεινής Αραμπατζή, του υφυπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβανίου, καθώς των γενικών γραμματέων Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνου Αραβώση και Γιώργου Στρατάκου αντίστοιχα, συνοδεία αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.

  Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, τα μέχρι τώρα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, καθώς δεν υπάρχει κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην χώρα μας. Ωστόσο, διαπιστώθηκε η ανάγκη αυστηροποίησης και εντατικοποίησης των μέτρων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, μετά τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στις νότιες περιοχές της Βουλγαρίας τις τελευταίες ημέρες.

  «Συμφωνούμε με την αυστηροποίηση των μέτρων που αποφάσισε το αρμόδιο υπουργείο, στο πλαίσιο πρόληψης για την αφρικανική πανώλη, που μαστίζει τη γειτονική χώρα, πλησιάζοντας επικίνδυνα και τα δικά μας σύνορα. Δυστυχώς, λόγω και της κυνηγετικής περιόδου που είναι σε εξέλιξη, την τρέχουσα χρονική περίοδο, ευνοείται ακόμη περισσότερο η εξάπλωση της συγκεκριμένης νόσου και στη δική μας χώρα. Είμαστε σε «συναγερμό» εδώ και καιρό, γιατί, εάν η νόσος περάσει τα σύνορα, θα μιλάμε για καταστροφή όχι μόνον της ελληνικής κτηνοτροφίας, αλλά όλης της οικονομίας της χώρας…» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Δημήτρης Ψεμματάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης.

  Να σημειωθεί, ότι η κινητικότητα που καταγράφεται στο αρμόδιο υπουργείο, υπάρχει και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας με τους ελέγχους να έχουν εντατικοποιηθεί, καθώς, όπως σημειώνει ο τελευταίος, «ακόμη και ένα γουρουνάκι να έχει κάποιος, αυτό θα περάσει από έλεγχο, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα…».

  Μεταξύ των νέων μέτρων, δημιουργείται μια ζώνη επιτήρησης 10.000 στρεμμάτων και μια ζώνη 180.000 στρεμμάτων σε Ξάνθη και Δράμα. Στις δύο αυτές ζώνες δεν θα επιτρέπεται η ανάπτυξη δραστηριοτήτων, όπως το κυνήγι εκτός από τη θήρα του αγριόχοιρου.

  Στόχος είναι η μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων μέσω των ειδικών συνεργείων δίωξης που δημιουργούνται σε συνεργασία με τους κυνηγούς και τις δασικές υπηρεσίες Ξάνθης, Σταυρούπολης και Δράμας. Ταυτόχρονα, προληπτικά μέτρα θα ληφθούν και για τους οικόσιτους χοίρους και τους χοίρους εκτροφής, ώστε να αποτραπεί η προσβολή τους από τη νόσο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μέσω των μέτρων αυτών στοχεύουν στη μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου μέσω του κυνηγιού, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα εμφάνισης αλλά και εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή.

fonitisxanthis.gr

Εδώ Γράφετε τα σχόλια σας