Δημήτρης Στογιαννίδης: Ο «Κλεισθένης» απαιτεί την προσωπική μας υπέρβαση

3

Με κύριο εξάντα την αειφόρο αστική ανάπτυξη και με άξονα το τρίπτυχο ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ μας δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε έναν Δήμο πηγή ζωής, έμπνευσης και ευημερίας για τους πολίτες του


  Εικόνα τραγική που δεν αρμόζει σε σύγχρονο Δήμο. Ανύπαρκτες παιδικές χαρές, παιδικοί σταθμοί και σχολεία ακατάλληλα και επικίνδυνα χωρίς πυρασφάλεια χωρίς σύγχρονες προδιαγραφές, αθλητικοί χώροι υπό κατάρρευση, κλειστό κολυμβητήριο, σκουπίδια και υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας στο έπακρο. Αυτά και άλλα πολλά θα κληρονομήσει και θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

  Πέρα από την παραπάνω ζοφερή εικόνα του Δήμου Ξάνθης έχουμε για πρώτη φορά την εφαρμογή σ’ αυτές τις εκλογές του «Κλεισθένη». Το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι μια ακριβής εικόνα του τι ψήφισαν οι δημότες στις εκλογές. Ό,τι ποσοστό πάρει ο κάθε συνδυασμός από τους δημότες την πρώτη Κυριακή, τόσες έδρες θα εκλέξει και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα ελληνικά δεδομένα κατάσταση. Με τον «Κλεισθένη» μετατοπιζόμαστε προς μία λογική όπου η ανάγκη για συναίνεση και συνεργασία αντικαθιστά την σταθερότητα του Καλλικράτη. Η ανάγκη για συμμαχίες, είτε προεκλογικά, είτε μετεκλογικά, είναι επιτακτική για να μην καταλήξει το Δημοτικό Συμβούλιο σε πλήρη αδυναμία να διοικήσει. Είναι απαραίτητο οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν, ό,τι πράττει ο Δήμος δηλαδή, να έχουν προκύψει κατόπιν συνεργασίας. Τότε βέβαια, θα είναι και πολύ πιο πιθανό ότι ψηφιστεί να είναι αποδεκτό και αρεστό στον μέσο δημότη.

  Η ανάγκη για συνεργασία με την αντιπολίτευση μπορεί να κάνει την διοίκηση του Δήμου πιο διαλλακτική και να υποχρεώσει την ύπαρξη μεγαλύτερης προσοχής στις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Η δε αντιπολίτευση, έχοντας ουσιαστικότερο ρόλο, θα πρέπει να γίνει πολύ πιο ενεργή, συμμετέχοντας, όχι μόνο με τον έλεγχο της διοίκησης αλλά συμβάλλοντας στις πολιτικές που εφαρμόζονται. Θα έχει ακόμα και την δυνατότητα να καταθέσει προτάσεις προς ψήφιση με πολλές πιθανότητες να υπερψηφιστούν.

  Με τον Κλεισθένη λοιπόν ή θα κατορθώσουμε για πρώτη φορά να συνεργασθούμε ή θα καταστρέψουμε ό,τι απέμεινε όρθιο στον Δήμο μας καθώς η αντιπολίτευση θα έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει κάθε δράση του Δημάρχου.

  Απαιτείται από όλους μας λοιπόν να πραγματοποιήσουμε για πρώτη φορά την προσωπική μας υπέρβαση. Να εξορίσουμε τον εγωισμό μας και να αναπτύξουμε το πνεύμα της συλλογικής προσπάθειας. ΤΩΡΑ είναι η στιγμή να αφουγκραστούμε αυτό που η συνείδησή μας προτάσσει, αυτό που το σύνολο και όχι το προσωπικό μας συμφέρον έχει ανάγκη και να το πράξουμε με απόλυτη επίγνωση.

  Να οραματιστούμε όλοι μαζί την μελλοντική μας πόλη και να μοχθήσουμε για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος μέχρι οι προσπάθειές μας να ευοδωθούν ώστε να προικίσουμε το κάρπισμα αυτό στα παιδιά μας, στους μελλοντικούς Ξανθιώτες. Δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε, στις επικείμενες εκλογές, τους ικανότερους, τους πιο δραστήριους, αυτούς που θα διακατέχονται όχι μόνο από πάθος και αφοσίωση στο στόχο για έναν καλύτερο Δήμο αλλά και από διάθεση συνεργασίας για να υποστηρίξουν και να υλοποιήσουν αυτό το όραμά μας.

  Με κύριο εξάντα την αειφόρο αστική ανάπτυξη και με άξονα το τρίπτυχο ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ μας δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε έναν Δήμο πηγή ζωής, έμπνευσης και ευημερίας για τους πολίτες του.

  Για να έχουμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση κατακερματισμένη και αποσπασματικά. Θα πρέπει να κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση ολιστικά. Η πόλη μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει και μετατρέπεται σε αυτό που εμείς συλλογικά επιδιώκουμε. Συνεπώς ο μόνος δρόμος είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή καθ’ ολοκληρίαν. Τα επιμέρους τμήματα που απαρτίζουν έναν σύγχρονο δήμο είναι οι πολίτες του, η οικονομία του, ο πολιτισμός και η ιστορία του, ο τρόπος διοίκησης και το περιβάλλον. Το μωσαϊκό αυτό μπορεί να αναπτυχθεί εύρυθμα μόνο αν αναπτυχθεί ως σύνολο.

  Η οικονομία είναι ο πυλώνας και η κινητήριος δύναμη για την τοπική ανάπτυξη. Η ανάγκη για επίτευξη οικονομίας κλίμακος είναι επιβεβλημένη. Με εξορθολογισμό εσόδων και δαπανών θα μπορέσουμε να αποδώσουμε στους πολίτες περισσότερα οφέλη και υπηρεσίες. Η εναρμόνιση με νέες τεχνολογίες λιγότερο δαπανηρές για δημόσιο φωτισμό, επικοινωνίες, θέρμανση και ψύξη δημοτικών ακινήτων θα εξοικονομήσουν χρήματα για άλλες δράσεις.

  Με στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα θα ανοίξουμε νέα παράθυρα με όμορους νομούς αλλά και χώρες για την επιχειρηματική ανάπτυξη και θα θέσουμε στέρεες βάσεις για την επιχειρηματικότητα των νέων ώστε να μην εγκαταλείψουν τον τόπο που τους γέννησε.

  Ο λόγος που θα πρέπει να δοθεί βάρος στην οικονομία είναι για να καταφέρουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία που να αγκαλιάζει και να προστατεύει όλους του δημότες. Με εύρωστα τα δημοτικά οικονομικά μπορούμε, παρόλη την κρίση, να στρέψουμε την προσοχή μας στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην οικολογία και κυρίως στον συνάνθρωπο μας που πάσχει. Μπορούμε να ξανακάνουμε τον Δήμο μας πόλο έλξης για τους επισκέπτες, τόσο από τον Ελλαδικό χώρο, όσο και από τις γειτονικές μας χώρες.

  Η Ξάνθη και η Σταυρούπολη ήταν πάντοτε λίκνα και φάροι πολιτισμού. Με συντονισμένες και στοχευόμενες ενέργειες θα αναδείξουμε την ιστορία μας αλλά και θα δημιουργήσουμε νέα ιστορία για την οποία θα είναι περήφανες οι επόμενες γενιές. Η αξιοποίηση και η ενοποίηση των μουσειακών και ιστορικών χώρων σε μια ιστορικά χρονολογική σειρά (Historical Time Path) που θα δίνει μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα του τόπου μας στον επισκέπτη, θα κάνει αναγνωρίσιμη τη σημασία και τον ρόλο της περιοχής μας στην διαμόρφωση του Ελληνικού πολιτισμού.

  Ζούμε σε έναν τόπο προικισμένο με πανέμορφο ορεινό όγκο, με κρυστάλλινες παραλίες καθώς και με την παλιά πόλη της Ξάνθης. Δεν μας λείπει τίποτα για να γίνουμε προορισμός για τουρισμό, αρκεί να αντιληφθούμε τι έχουμε στα χέρια μας και να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Με τη σωστή δράση, την αρωγή των συνδημοτών μας, την συνεργασία και την συνεχή εστίαση για έναν σύγχρονο Δήμο, θα επιτύχουμε τον στόχο μας και θα μπορέσουμε περήφανα να επιδοθούμε σε μια διαδικασία εξωστρέφειας. Μια εξωστρέφεια που θα ξεπεράσει τα στενά σύνορα του νομού μας και θα αναδείξει τις ιδιαίτερες ομορφιές της περιοχής μας.

  Ας δώσουμε σήμερα λοιπόν, τον καλύτερο εαυτό μας, ώστε να στρέψουμε τα βλέμματα όλου του κόσμου, σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο από τη φύση, τους θεούς και τους ανθρώπους.

Στογιαννίδης Δημήτρης

Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Με τον συνδυασμό του Μανώλη Τσέπελη

«ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ»

fonitisxanthis.gr

Εδώ Γράφετε τα σχόλια σας