«Θα είναι κέρδος για την Ορθοδοξία…»

0

Σεβασμιώτατος Ξάνθης, για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης


Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

  Στη σημασία της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Ξάνθης, μέσα από την εφημερίδα μας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι αυτή θα ενισχύσει το πνεύμα της Ορθοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Σε ερώτηση της «ΦτΞ» γιατί είναι τόσο σημαντική η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μετά από τόσα χρόνια -να σημειωθεί ότι αυτή παραμένει κλειστή από το 1971- ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, επισημαίνει ότι, «Θα τροφοδοτήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία σε ολόκληρο τον κόσμο με στελέχη που θα φοιτήσουν σε αυτήν. Παιδιά δηλαδή από τις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου από Ευρώπη, Αυστραλία, Αμερική, τα οποία, αφού μορφωθούν θα επιστρέψουν στις χώρες τους για να γίνουν κληρικοί, να διδάξουν και να μεταφέρουν το μήνυμα της Ορθοδοξίας. Οι κατά τόπους Ορθόδοξες Μητροπόλεις θα στελεχωθούν από άτομα, που θα φοιτήσουν και θα διαφωτιστούν με το παραδοσιακό φαναριώτικο πνεύμα…».

  Πολλοί είναι οι Ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς, επίσκοποι και πατριάρχες που φοίτησαν στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συμπεριλαμβανομένου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Οι φοιτητές στη Χάλκη περιλάμβαναν όχι μόνο γηγενείς Έλληνες, αλλά και Ορθόδοξους Χριστιανούς από όλο τον κόσμο, προσδίδοντας στη σχολή έναν διεθνή χαρακτήρα. Επίσης, πολλοί πατριάρχες, επίσκοποι και πρώην δάσκαλοι έχουν ταφεί σε ειδική περιοχή του κήπου.

  Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπήρξε η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, πριν κλείσει από τις τούρκικες αρχές το 1971. Οι εγκαταστάσεις της σχολής βρίσκονται στο νησί Χάλκη, ένα από τα Πριγκιποννήσια και η επαναλειτουργία της αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας για να αποκατασταθεί η αδικία που έγινε πριν από πολλά χρόνια εις βάρος της Ομογένειας, του Πατριαρχείου και όλης της Ορθοδοξίας γενικότερα.

  Ενώ και ο νυν ηγούμενος έχει εργαστεί ταχύτατα και αποτελεσματικά για τον εκσυγχρονισμό της, ούτως ώστε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή ως μια σύγχρονη θεολογική σχολή. Το θέμα της επαναλειτουργίας έχει επανέλθει στο προσκήνιο με έντονες συζητήσεις μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Αλ. Τσίπρα, στην Τουρκία, όπου μεταξύ άλλων επισκέφτηκε και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ζητώντας μάλιστα αυτή να ξανανοίξει για τους φοιτητές και μαθητές της.

Ντιάνα Τσερβονίδου

Εδώ Γράφετε τα σχόλια σας