Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη… «ΑΕΠΙ: Ποιος ο μέχρι τώρα απολογισμός;»

Αυγενάκης

Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη…

«ΑΕΠΙ: Ποιος ο μέχρι τώρα απολογισμός;»

 

Στον απολογισμό του έργου της προσωρινής Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ και την εξυγίανση αυτής αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Με δεκάδες συντονισμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις Βουλευτών της ΝΔ και συνεχείς πιέσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού την τελευταία τετραετία, έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να μπει τάξη στο πεδίο διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και συγκεκριμένα των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, με βασικότερη περίπτωση αδιαφάνειας και καταχρηστικής συμπεριφοράς της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ) Α.Ε..

  Όμως, συσσωρεύονται αντί να επιλύονται τα προβλήματα που αφορούν στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και τη λειτουργία των ΟΣΔ. Η έρευνα του διαχειριστικού ελέγχου που διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού για την ΑΕΠΙ, η οποία διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και εκπροσωπεί περισσότερους από 14.540 Έλληνες και ξένους πνευματικούς δημιουργούς καθώς και 2.200.000 και πλέον ξένους δημιουργούς,  μέσω συμβάσεων εκπροσώπησης έφερε στο φως απίστευτα στοιχεία. Οι αποκαλύψεις σχετικά με το πόρισμα του ελέγχου είναι σκανδαλώδεις. 

  Σε συνέχεια του πορίσματος, και σε εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2121/1993, όπως ισχύει, με την υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΥΕΦΤΠ/150793/14199/13406/1043/ 27.04.2017 (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 202/28.04.2017) ορίσθηκε Προσωρινή Επίτροπος στην ΑΕΠΙ, με θητεία έξι μηνών, με σκοπό την εξυγίανση του Οργανισμού. Όμως, σχεδόν, έξι μήνες μετά, κι ενώ βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της θητείας της προσωρινής Επιτρόπου, δεν υπάρχουν κάποια στοιχεία αναφορικά με τον απολογισμό του έργου, καθώς και την πορεία εξυγίανσης της ΑΕΠΙ. 

  …[η] απουσία ενημέρωσης αναφορικά με την πορεία εξυγίανσης της ΑΕΠΙ και τον απολογισμό του έργου της Προσωρινής Επιτρόπου δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά αναφορικά με τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τέλος στη ασυδοσία της ΑΕΠΙ και να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Το Υπουργείο οφείλει να ενσκήψει με σοβαρότητα και προσοχή στο θέμα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των εκτελεστών, καθώς και της λειτουργίας των ΟΣΔ και ΑΟΔ προασπίζοντας τα δικαιώματα τόσο των δημιουργών κι εκτελεστών, όσο και των χρηστών». 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθεται, μεταξύ άλλων, το ακόλουθο ερώτημα:

«Σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εξυγίανσης της ΑΕΠΙ; Ποιος ο απολογισμός του έργου της Προσωρινής Επιτρόπου;».

Εδώ Γράφετε τα σχόλια σας