Το ακτινίδιο και η καλλιέργειά του. Μία δυναμική καλλιέργεια με προοπτική. Γράφει ο Δημήτρης Χατζηλιάδης, Γεωπόνος

ακτινίδια1

Το ακτινίδιο και η καλλιέργειά του.

Μία δυναμική καλλιέργεια με προοπτική.

 

Γράφει ο Δημήτρης Χατζηλιάδης, Γεωπόνος

ακτινίδια 2

 

Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος κόκκινου ή λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι ράγα και είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό του μέρος είναι χρώματος καφέ και το εσωτερικό του είναι χυμώδες, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, μαύρου χρώματος.

Η Κίνα θεωρείται επικρατέστερη πατρίδα του ακτινίδιου. Το πιο γνωστό είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα ονομάζεται Ακτινίδιο το σινικό. Το φυτό ήταν αυτοφυές στην Κίνα και ταξίδεψε μετά τον 19ο αιώνα στην Βρετανία και το 1906 στην Νέα Ζηλανδία. Η ονομασία του όμως κίουι (kiwi) προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, το οποίο όμως είναι εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας όπου ζει αποκλειστικά. Την ονομασία αυτή την πήρε το ακτινίδιο από το φυτοκόμο Hayward Wright (1873-1959), ο οποίος πειραματίστηκε με τα φυτά και κατόρθωσε να δημιουργήσει την ποικιλία (Χέιγουορθ) που είναι γνωστή. Σήμερα υπάρχουν κι άλλες ποικιλίες.

 

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας μας, που μπορείτε να την βρείτε στα περίπτερα ή να εγγραφείτε συνδρομητές.

Εδώ Γράφετε τα σχόλια σας