ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΥΠΕΛ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

 

Γράφει ο Αντγος ε.α.

Νικόλαος Φωτιάδης

Επίτιμος Υδής ΔΣΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΥΠΕΛ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

 

Το βράδυ της Παρασκευής 12 Οκτωβρίου 2018, σε αίθουσα του Δήμου Αμαρουσίου, έγινε με την συμμετοχή πολυπληθούς ακροατηρίου, η παρουσίαση ενός εξαιρετικού βιβλίου για το ΡΟΥΠΕΛ με τίτλο: “Ρούπελ. Το οχυρό της αντίστασης, της αξιοπρέπειας, του ηρωϊσμού”.

Συγγραφείς ο συνάδελφος (Στρατιωτικός Φαρμακοποιός) Βασίλειος Νικόλτσος και η σύζυγός του Αναστασία Χαδιά, αμφότεροι Βορειοελλαδίτες. Χαιρετισμούς απήυθυνε η Δημοτική Σύμβουλος, σύζυγος του Δημάρχου κ. Πατούλη και η μητέρα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κα. Τζιτζικώστα, ως εκπρόσωπος της UNESCO. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Βασιλόπουλος (απο τη «Μηχανή του Χρόνου») και μίλησαν για το βιβλίο ο καταγόμενος απο το Δοξάτο Δράμας, Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, η κα. Ευπραξία Πασχαλίδη απο τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού και ο Αρχιπλοίαρχος κ. Τσιαντούλας, Πρόεδρος της Διεύθυνσης Ιστορίας Ναυτικού.

Όλοι τους ευχαρίστησαν τους συγγραφείς για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν για να συγκντρώσουν φωτογραφικό υλικό με οπλισμό, στολές και εγκαταστάσεις των οχυρών της ηρωϊκής εκείνης εποχής, αφηγήσεις πρωταγωνιστών – μαχητών και βιογραφικά οπλιτών και ηγητόρων.

Στο βιβλίο γίνεται ανασκόπηση των γεγονότων που προηγήθηκαν του Έπους του 40, αναφέρονται στοιχεία για την κατασκευή της «Γραμμής Μεταξά», ενός σπουδαίου οχυροματικού έργου που κατασκευάσθηκε με Ελληνικά χέρια, Ελληνικά χρήματα υπό πλήρη μυστικότητα και εκτίνεται απο την Μακεδονία έως την Θράκη, και εκθαιάζονται ο ηρωϊσμός των μαχητών, η αντίστασή τους στις Μεραρχίες του Χίτλερ με αυταπάρνηση και κυρίως η αξιοπρέπειά τους. Τέλος, ο σπουδαίος ερευνητής – μελετητής – συλλέκτης και δημιουργός Μουσείων Ιστορικού – Εθνικού Ενδιαφέροντος κ. Νικόλτσος, πάντα σεμνός και αθόρυβος, ευχαρίστησε αυτούς που τον βοήθησαν, τον στήριξαν στο έργο του και αυτούς που παρεβρέθηκαν στην υπέροχη εκδήλωση.

Παρόντες, πλήν των κυρίων Πατούλη – Τζιτζικώστα, ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ (Υποστράτηγος Ευάγγελος Λύκος), απόστρατοι Στρατηγοί, εκπρόσωποι Συλλόγων – Ενώσεων και (λίαν συγκινητικό) οι εγγονές του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και του αείμνηστου Πρωθυπουργού της Νίκης Ιωάννη Μεταξά.

Παραβρέθηκα σε πολλές παρουσιάσεις βιβλίων, όπου ακούγονται διάφορες απόψεις και όπου πολλές φορές στην προσπάθειά τους ορισμένοι να προβληθούν ή να διαφημίσουν την ιδεολογική – κομματική τους ταυτότητα χρησιμοποιούν εκφράσεις (δημοκρατιλίκια, αντιστασιλίκια, κομματικές ατάκες και αριστερίστικες ορολογίες) που σε κάποιους αρέσουν, στους περισσότερους όμως προκαλούν δυσφορία. Αντίθετα, στην εκδήλωση αυτή υπήρξε σοβαρότητα και υψηλό επίπεδο. Συγχαρητήρια στους συγγραφείς του βιβλίου και στους οργανωτές της υπέροχης αυτής εκδήλωσης.

Εδώ Γράφετε τα σχόλια σας