Ξάνθη και 99α Ελευθέριά της… Μύθος ή πραγματικότητα;;;

  • Μια πόλη σκλαβωμένη στη Μιζέρια

  • Μια πόλη σκλαβωμένη στην ανεργία

  • Μια πόλη σκλαβωμένη από την αποβιομηχάνιση

  • Μια πόλη που δεν θέλει να απαλλαχθεί από τον κακό της εαυτό…

  • Και όμως… Είμαστε ακόμα ζωντανοί…

Ξάνθη και 99α Ελευθέριά της…

Μύθος ή πραγματικότητα;;;

 

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

 

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να γράφουμε διθυράμβους, θετικά και μόνο σχόλια, αλλά και να ευλογούμε τα γένια μας, για τα 99α Ελευθέρια της Ξάνθης. 99 χρόνια απελευθερωμένοι από τον Βουλγάρικο ζυγό και όμως μετά από σχεδόν 100 χρόνια δεν μάθαμε τίποτε από την Ιστορία. Δεν θέλαμε να διδαχθούμε βρε αδελφέ για το πώς μπορούμε και εμείς να πετύχουμε τα καλύτερα και αυτό γιατί η μανία μας για τις στερήσεις που είχαμε χρόνια, ο ωχαδερφισμός μας, αλλά και το προσωπικό και μόνο συμφέρον μας δεν μας άφησε τα μάτια ανοιχτά για να δούμε το ποια κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

Θυμάμαι από παιδί, γιος γνωστής Ξανθιώτικης Οικογένειας, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κοινωνία της Ξάνθης, μια πόλη που έσφυζε από ζωή. Μια πόλη όπου κυριαρχούσε ο πολιτισμός των ανθρώπων της και όχι ο κανιβαλισμός που σήμερα αποτελεί το μοναδικό μέλημά μας. Από πού να ξεκινήσω και που να τελειώσω;;; Από την καθημερινή βόλτα των Ξανθιωτών ακόμη και αν ο καιρός δεν βοηθούσε;;; Από τον ψυχικό και όχι μόνο πλούτο των ανθρώπων αυτής της πόλης που αποτελούνταν από, εργοστασιάρχες, Μηχανικούς, Εργολάβους, Πολιτικούς, Γιατρούς, Δικηγόρους και Ελεύθερους Επαγγελματίες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας;;; Από τους ανθρώπους που καθημερινά έδειχναν το ενδιαφέρον τους για το παρόν και το μέλλον αυτής της πόλης, συμμετέχοντας στα κοινά, αλλά και λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που οδηγούσαν την Ξάνθη στο απόγειο του επιχειρείν;;; Από την λέξη κιμπάρης που κάποτε υπερτερούσε όλων των υπολοίπων, αλλά σήμερα αποτελεί είδος προς εξαφάνιση;;;

Ειλικρινά θα μπορούσα να γράφω ημέρες για αυτά που γνωρίζω και έζησα, αν και μικρός στην ηλικία, όμως είχα την ευκαιρία να τα ζήσω και να τα γνωρίζω από πρώτο χέρι, όμως με ευκαιρία την συμπλήρωση των 99 ετών από την απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Βουλγαρικό Ζυγό, μου δημιουργήθηκε η απορία, αν η Ξάνθη είναι τελικά απελευθερωμένη ή αν είναι σκλαβωμένη. Γιατί μπορεί να διώξαμε τον Βουλγαρικό ζυγό πάνω από το κεφάλι μας, όμως η ημιμάθειά μας και η ξενομανία μας, μαζί με την επιπολαιότητα, μας σκλάβωσε σε άλλους και τώρα δυστυχώς, καθόμαστε σαν χάνοι να κοιτάμε μέσα στη μιζέρια μας το μέλλον με απαισιοδοξία.

Μύθος ή πραγματικότητα τα Ελευθέρια της Ξάνθης, όταν αυτή είναι σκλαβωμένη στη μιζέρια, στην ανεργία, στην αποβιομηχάνιση, στον κανιβαλισμό και δεν δείχνει να θέλει να απαλλαχθεί από τον κακό της εαυτό;;; Και όμως… Είμαστε ακόμα ζωντανοί και αυτό σημαίνει πως με αρκετή προσπάθεια, μπορούμε όχι μόνο να παραμείνουμε ζωντανοί, αλλά και ελεύθεροι από κάθε τι που έχει κάτσει πάνω στον σβέρκο μας και καθημερινά τρώει το είναι μας.

Και μιλάμε για μια πόλη, η οποία ακόμη και στον τομέα της διασκέδασης, κατείχε τα πρωτεία επί σειρά ετών σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς λειτουργούσαν σε καθημερινή βάση 3 μπουζουξίδικα και δεκάδες καφέ μπαρ, τα οποία ασφυκτιούσαν από κόσμο και χωρίς να φιλοξενούν φίρμες ή κάποια Event, ενώ στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της, καταγράφονταν κοσμοϊστορικά ρεκόρ κόσμου, από την μια άκρη του Νόμου και όχι της Πόλης, μέχρι την άλλη. Τελικά στην πραγματικότητα, η Ξάνθη είναι Ελεύθερη ή όχι;;;

 

fonitisxantis.gr

Εδώ Γράφετε τα σχόλια σας