Σε δεινή θέση, όσοι επιχειρηματίες έχουν χρέη προς την εφορία

Ως ένα προεκλογικό τερτίπι που αναμένεται να επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, βλέπει η Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, κα Μ. Τσιακίρογλου, το σχέδιο της κυβέρνησης για την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές άνω των διακοσίων ευρώ

Σε δεινή θέση, όσοι επιχειρηματίες έχουν χρέη προς την εφορία

– Η αύξηση στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, θα αυξήσει τα ποσοστά της προμήθειας που λαμβάνουν οι τράπεζες, προειδοποιεί η ίδια

 

Μαίρη Τσιακίρογλου:

«Είναι από τα άγραφα, το κράτος να νομοθετεί υπέρ ιδιώτη, που είναι οι τράπεζες και όχι των κρατικών φορέων…»

 

 

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

 

Ως ένα προεκλογικό τερτίπι της κυβέρνησης, μεταξύ των πολλών που θα δούμε ακόμη, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, βλέπει η Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, κυρία Μαίρη Τσιακίρογλου, το σχέδιο του υπουργείου οικονομικών για τη γενικευμένη εφαρμογή του πλαστικού χρήματος και δη την υποχρεωτική χρήση του στις συναλλαγές άνω των διακοσίων ευρώ, όπως έγινε γνωστό πριν λίγες ημέρες.

Η ίδια θεωρεί πάντως, ότι πρόκειται για μια αρνητική παρά θετική εξέλιξη όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας, αφού οι τελευταίοι καλούνται να συμμορφωθούν με την υποχρεωτικότητα του μέτρου, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμα. Όπως εξηγεί αναλυτικά η κ. Μ. Τσιακίρογλου, με αυτή την κίνηση αναμένεται να ωφεληθούν οι τράπεζες, καθώς οι προμήθειες που λαμβάνουν από την πληρωμή με κάρτες είναι τεράστιες, γεγονός που δεν συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως άλλωστε έχουν κάνει γνωστό οι επαγγελματίες της περιοχής στο αρμόδιο υπουργείο, μέσα από σχετικά έγγραφα που έχουν ήδη αποστείλει, χωρίς ωστόσο να εισακουστούν ποτέ.

«Καταρχήν, η συγκεκριμένη απόφαση, δηλαδή η υποχρεωτικότητα στη χρήση πλαστικής κάρτας στις συναλλαγές άνω των διακοσίων ευρώ, συνδυάζεται άμεσα με την οριστική άρση των capital controls στη χώρα από την πρώτη Οκτωβρίου και αποτελεί ένα προεκλογικό τερτίπι της σημερινής κυβέρνησης, μεταξύ πολλών άλλων που θα δούμε στη συνέχεια για την προσέλκυση περισσότερων ψήφων…» σχολιάζει η κ. Μ. Τσιακίρογλου και συνεχίζει, «μέσα από έγγραφα που έχουμε στείλει στο υπουργείο οικονομικών, έχουμε ήδη επισημάνει πως οι προμήθειες που καλούνται να καταβάλλουν οι Έλληνες επαγγελματίες στις τράπεζες για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με πλαστικό χρήμα είναι υψηλές, τη στιγμή που στις χώρες της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μηδενικές. Εάν αυξηθούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, θα αυξηθεί και το κόστος των προμηθειών υπέρ των τραπεζών. Είναι από τα άγραφα, το κράτος να νομοθετεί υπέρ ιδιώτη, που είναι οι τράπεζες και όχι των κρατικών φορέων. Ζητήσαμε πολλές φορές, χωρίς ωστόσο να εισακουστούμε μέχρι σήμερα, να μειωθεί το κόστος της προμήθειας. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες στη χώρα, λόγω του γεγονότος ότι χρωστούν στην εφορία, έχουν δεσμευμένους τους λογαριασμούς τους. Και δεν είναι ανάγκη να χρωστά κάποιος επιχειρηματίας πολλές χιλιάδες ευρώ για να έχει πρόβλημα με το λογαριασμό του, ακόμη και για πεντακόσια ευρώ αυτός δεσμεύεται. Χωρίς έναν ελεύθερο επαγγελματικό λογαριασμό δύσκολα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Πρόκειται για άκρως απαράδεκτα μέτρα, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αναπτυξιακά…».

Τέλος, όπως η ίδια ενημερώνει, αναφερόμενη στην περιοχή της Ξάνθης, η πλειοψηφία σχεδόν των επαγγελματιών έχει απορροφήσει όλες τις αυξήσεις του ΦΠΑ που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, για να μην επιβαρύνεται ο καταναλωτής. Σε κάθε περίπτωση, όπως καταλήγει, είναι απαράδεκτο να βάλλεται ο ελεύθερος επαγγελματίας με μη αναπτυξιακά μέτρα τα οποία επιδεινώνουν την, έτσι και αλλιώς, δύσκολη θέση του.

fonitisxantis.gr

Εδώ Γράφετε τα σχόλια σας