Να ξηλωθεί το «αυγό» από την είσοδο της Ξάνθης, ζητά η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Ξάνθης… -Ακολουθεί διαβούλευση και η σχετική εισήγηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο. -Σε δεύτερη φάση, προτείνεται να αντικατασταθεί με άλλο μνημείο, που θα είναι σημείο αναφοράς για την πόλη

Να ξηλωθεί το «αυγό» από την είσοδο της Ξάνθης, ζητά η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Ξάνθης

-Ακολουθεί διαβούλευση και η σχετική εισήγηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο

-Σε δεύτερη φάση, προτείνεται να αντικατασταθεί με άλλο μνημείο, που θα είναι σημείο αναφοράς για την πόλη

 

Απόστολος Αγκόρτσας:

«Είναι ένα κακούργημα, που πρέπει να φύγει…»

 

 

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

 

 

Σε πνεύμα πλήρους σύμπνοιας, κάτι που δεν χαρακτηρίζει τις περισσότερες επιτροπές τουλάχιστον του δικού μας Δήμου, συνεδρίασε τις προάλλες η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Ξάνθης, παίρνοντας σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες μάλιστα υπερψηφίστηκαν, σχετικά με μείζονος σημασίας θέματα της καθημερινότητας.

Στο πλαίσιο των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, παρουσιάστηκε, αν και με καθυστέρηση, η οποία οφείλεται αποκλειστικά σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, το τουριστικό φυλλάδιο με την ονομασία «Ξάνθη, η αρχόντισσα της Θράκης», ένας πλήρης και εμπεριστατωμένος χάρτης για τους ξένους επισκέπτες.

Τέθηκε θέμα να ξηλωθεί το περιβόητο «αυγό» που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, το οποίο εδώ και χρόνια προκαλεί αρνητικά σχόλια, τόσο στους ξένους επισκέπτες όσο και σε κατοίκους της Ξάνθης, αναφορικά με την αισθητική αλλά και το συμβολισμό του για την ευρύτερη περιοχή.

«Πρόκειται για ένα κακούργημα που πρέπει να φύγει. Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τι συμβολίζει αυτό το αντικείμενο για την πόλη της Ξάνθης. Ούτε βέβαια τι απεικονίζει, εάν είναι αυγό, ανανάς ή κάτι άλλο(;). Το μόνο σίγουρο είναι ότι, πρόκειται για ένα κακόγουστο και άθλιο πράγμα, που δυσφημίζει την πόλη μας. Δεν είναι τυχαίο ότι, συγκεντρώνει τόσα αρνητικά σχόλια, κυρίως, από τους επισκέπτες της Ξάνθης. Εξάλλου, οι «πατάτες» που γίνονται πρέπει να διορθώνονται…» σχολιάζει, χαρακτηριστικά, για το θέμα, ο κ. Απόστολος Αγκόρτσας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης και μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Ξάνθης.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, θα πρέπει σε πρώτη φάση «να φύγει το συγκεκριμένο κακούργημα από την είσοδο της πόλης, ώστε σε επόμενη φάση να αποφασιστεί, τι θα μπορούσε να μπει στην ίδια θέση, για να το αντικαταστήσει και ταυτόχρονα να τιμά την Ξάνθη». Το θέμα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση, ενώ το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει μετά από σχετική εισήγηση, εάν τελικά θα φύγει το «αυγό» από εκεί που βρίσκεται σήμερα.

Παράλληλα, συζητήθηκαν μια σειρά από μείζονος σημασίας θέματα, όπως ο ανασχεδιασμός και η ανακατασκευή των εισόδων της πόλης, αφού προηγηθεί η απαιτούμενη μελέτη, την οποία θα εκπονήσουν οι μηχανικοί που απασχολούνται στο Δήμο με οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας. Καθώς επίσης, ο καθαρισμός και φωτισμός του κάστρου της Ξανθίππης, κατόπιν σχετικής άδειας από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και το Δασαρχείο, με μελέτες των ίδιων μηχανικών. Η αναβάθμιση του ποταμού Κοσύνθου, όσον αφορά το αστικό του τμήμα, κατά το πρότυπο του Δήμου Τρικάλων που είναι πρωτοπόρος σε τέτοιου είδους θέματα και με τον οποίο μάλιστα η επιτροπή τουρισμού έχει αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας. Να σημειωθεί ότι, ο Δήμος Τρικάλων είναι πρόθυμος να συμβάλει στο εγχείρημα με την εμπειρία του, μελέτες και συμπεράσματα. Από την άλλη, τέθηκε και το θέμα της κατασκευής διπλού πύργου με σχέδια πάλι του Δήμου Τρικάλων για αναρριχήσεις στο Νέστο, μια αθλητική δραστηριότητα που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ολυμπιακό άθλημα.

Τέλος, προτάθηκε, στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης, να διοριστεί ένας μόνιμος περιβαλλοντολόγος, ο οποίος θα διαχειρίζεται θέματα που αφορούν τέτοιες δράσεις με συνέπεια και συνέχεια στο Δήμο.

Εδώ Γράφετε τα σχόλια σας