Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων, λόγω διεθνών εξελίξεων… -Μέση τιμή για αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης στην Ξάνθη, 1,55 και 1,40 ευρώ ανά λίτρο αντίστοιχα

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων, λόγω διεθνών εξελίξεων

-Μέση τιμή για αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης στην Ξάνθη, 1,55 και 1,40 ευρώ ανά λίτρο αντίστοιχα

Βασίλης Ευστρατίου:

«Εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου καταγράφεται αυτή η αύξηση στις τιμές…»

 

 

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

 

 

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου, όπως παραδέχεται και ο Πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης, κ. Βασίλης Ευστρατίου, λόγω διεθνών εξελίξεων.

Ειδικότερα, η αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η κρίση στη Βενεζουέλα καθώς και ένας συνδυασμός παραγόντων στις διεθνείς αγορές, έχουν εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως.

Μάλιστα, αναλυτές προειδοποιούν πως η επιδείνωση της κρίσης στην Βενεζουέλα δημιουργεί κινδύνους στην προσφορά, η οποία έχει ήδη συρρικνωθεί σημαντικά λόγω της συμφωνίας του καρτέλ ΟΠΕΚ-Ρωσίας για ταβάνι στην παραγωγή.

Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι στην αρχή του έτους η τιμή της αμόλυβδης ήταν περίπου στο 1,50 ευρώ, μέσα σε λίγους μήνες, έχει πάρει την ανιούσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων η μέση τιμή της αμόλυβδης ανέρχεται στα 1,58 ευρώ το λίτρο.

Όσον αφορά την Ξάνθη, ενημερώνει ο κ. Β. Ευστρατίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης ανέρχεται στα 1,55 ευρώ το λίτρο. Ενώ σε ότι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, από το 1,20 ευρώ το λίτρο που ήταν η τιμή του, μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, αυτή έχει εκτοξευτεί στα 1,40 ευρώ το λίτρο.

Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης για τον κλάδο είναι, αν μη τι άλλο οδυνηρές, σημειώνει ο κ. Β. Ευστρατίου, αφού, όσο ανεβαίνει η τιμή των καυσίμων, πέφτει ταυτόχρονα η ζήτηση. Ιδιαίτερα, για την παρούσα χρονική περίοδο, μιας και το επιτρέπει ο καλός καιρός, οι περισσότεροι οδηγοί, όπως υπογραμμίζει, μετακινούνται με μηχανές, για να κάνουν ακόμη μεγαλύτερη οικονομία στα καύσιμα.

«Μακάρι, να μην υπήρχε αυτή η αύξηση. Όσο ανεβαίνουν οι τιμές στα καύσιμα, μειώνεται η κατανάλωση. Το 80% των οδηγών στην περιοχή μας μετακινούνται, έτσι και αλλιώς, με μηχανές αυτή τη χρονική περίοδο, στο πλαίσιο οικονομίας των καυσίμων. Δεν γνωρίζω, ούτε μπορώ να το προβλέψω, εάν θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Το απεύχομαι, γιατί ο κλάδος μας δεινοπαθεί, έτσι και αλλιώς, με όλες αυτές τις εξελίξεις…» σχολιάζει ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι, οι πρατηριούχοι του νομού δεν τρέφουν μεγάλες προσδοκίες για την καλοκαιρινή σεζόν, όταν δηλαδή έρχονται ή περνάνε από την περιοχή τουρίστες γειτονικών χωρών, Τουρκίας- Βουλγαρίας, αφού, όπως σημειώνει, στις χώρες τους οι τελευταίοι προμηθεύονται τα απαραίτητα καύσιμα που τους χρειάζονται μιας και οι τιμές εκεί είναι χαμηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του GlobalPetrolPrices η έκτη ακριβότερη χώρα για να αγοράσει κανείς βενζίνη από συνολικά 167 χώρες είναι η Ελλάδα. Η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα με ημερομηνία αναφοράς την 30η Απριλίου 2018 φθάνει στα 1,91 δολάρια το λίτρο, κάτι που κατατάσσει τη χώρα μας σε πολύ υψηλότερη θέση σε σχέση με άλλες παραδοσιακά ακριβές χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Σουηδία (1,78 δολάρια το λίτρο) ή η Ελβετία (1,60 δολάρια το λίτρο).

Εδώ Γράφετε τα σχόλια σας