Όταν κάποιοι δε μπορούν να ξεχωρίσουν τον ανδριάντα από την προτομή, τότε σίγουρα η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο…

Καραμανλής, Παυλίδης

Όταν κάποιοι δε μπορούν να ξεχωρίσουν τον ανδριάντα από την προτομή, τότε σίγουρα η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο…

 

  Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μας απασχόλησαν ως εφημερίδα αλλά και την κοινή γνώμη της Ξάνθης, διάφορες απόψεις περί προτομών και ανδριάντα, με τα σχόλια να είναι πολλά και διάφορα. Από εκεί και μετά οφείλουμε μετά τα όσα μαργαριτάρια βλέπουμε και ακούμε, να κάνουμε κάποια πράγματα ξεκάθαρα, μιας και η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας και τις περισσότερες φορές αν όχι όλες, η ημιμάθεια είναι αυτή που κάνει την ζημιά.

Για το θέμα που αφορά τον Σύλλογο Διάδοσης και Ανάπτυξης Πολιτικής Κληρονομιάς του Εθνάρχη Κ. Καραμανλή, μιλάμε για ανδριάντα, δηλαδή για ένα άγαλμα ολόσωμο, το οποίο θα έχει την μορφή του Εθνάρχη, ενώ στην περίπτωση της πρότασης του ΕΒΕ Ξάνθης, μιλάμε για προτομή του αειμνήστου Γ. Παυλίδη, κάτι που σημαίνει πως το συγκεκριμένο γλυπτό, θα είναι από το ύψος του στήθους και πάνω.

Ας ξεκαθαρίσουν λοιπόν κάποιοι αυτές τις δυο λέξεις και το τι συμβολίζει η κάθε μια και μετά να μιλούν για τα θέματα αυτά….

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, Ανδριάντας (καθαρεύουσα: ανδριάς, γεν. ανδριάντος), ονομάζεται το γλυπτό ολόσωμο ομοίωμα συγκεκριμένου θνητού πάντοτε, ανθρώπου, που μπορεί να είναι από μάρμαρο, μέταλλο, ξύλο κ.λπ.. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, η προτομή είναι γλυπτή ή χυτή, τρισδιάστατη, αναπαράσταση ανθρώπου από το θώρακα και πάνω. Συνήθως μια προτομή απεικονίζει το κεφάλι, το λαιμό, ένα μέρος από το θώρακα και τους ώμους. Το γλυπτό στην βάση του συνήθως υποστηρίζεται από ένα βάθρο.

Εδώ Γράφετε τα σχόλια σας