Το υψηλό κόστος της παραγωγής κρατά ακαλλιέργητα πολλά χωράφια στο νομό. Με εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας προσπαθούν να κρατηθούν πολλοί αγρότες

Το υψηλό κόστος της παραγωγής κρατά ακαλλιέργητα πολλά χωράφια στο νομό

Με εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας προσπαθούν να κρατηθούν πολλοί αγρότες

Κώστας Δαλάτσης:

«Πλέον, τα έξοδα μας ξεπερνάνε κατά πολύ τα έσοδα…»

 

 

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

 

 

Στροφή σε νέες και παλιές καλλιέργειες έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια πολλοί αγρότες του νομού σε μια ύστατη προσπάθεια να παραμείνουν στον πρωτογενή τομέα που έχει συρρικνωθεί δραματικά, λόγω της βαριάς φορολογίας που καλούνται να πληρώσουν, αλλά και της τεράστιας μείωσης που γνωρίζουν τα εισοδήματά τους, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.

 

Ακαλλιέργητα πολλά χωράφια στην Ξάνθη, λόγω υψηλού κόστους της παραγωγής

Εξαιτίας των παραπάνω συνθηκών, αναφέρει ο κ. Κώστας Δαλάτσης, Πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου ΕΝΟΤΗΤΑ Δήμου Τοπείρου, πολλά χωράφια στην Ξάνθη μένουν ακαλλιέργητα, καθώς οι αγρότες δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος της παραγωγής.

Βέβαια, διευκρινίζει ο ίδιος, σύμφωνα με την υπάρχουσα ΚΑΠ, η οποία θα ισχύει μέχρι και το 2020, οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν, έτσι και αλλιώς, ένα τμήμα των χωραφιών τους σε αγρανάπαυση. Από εκεί και πέρα, αρκετοί -κυρίως αυτοί που ασχολούνται δευτερευόντως με την καλλιέργεια, για να συμπληρώσουν δηλαδή το εισόδημά τους- προτιμούν να τα αφήνουν χέρσα, όπως έχουν τη δυνατότητα να κάνουν, λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγεται η παραγωγή, παίρνοντας απλώς την επιδότηση που δικαιούνται.

«Πλέον, δεν συμφέρει κάποιον να καλλιεργεί το χωράφι του. Τα έξοδα που απαιτούνται υπερβαίνουν κατά πολύ το εισόδημά του. Γι’ αυτό το λόγο, πολλά χωράφια στο νομό μας μένουν ακαλλιέργητα με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο ο πρωτογενής τομέας, αλλά και άλλα επαγγέλματα που έχουν άμεση σχέση με την παραγωγή, όπως τα μανάβικα της γειτονιάς, να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο…» σχολιάζει, χαρακτηριστικά, ο κ. Κ. Δαλάτσης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που κατά διαστήματα βγαίνουν διάφορα προγράμματα για τους νέους αγρότες. Με αυτό τον τρόπο η Πολιτεία, όπως συμπληρώνει ο κ. Κ. Δαλάτσης, προσπαθεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας ουσιαστικά δεν παράγει τίποτα, εκτός από κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε αναπτυξιακή τροχιά.

 

Δειλά ακόμη, προχωράνε οι εναλλακτικές καλλιέργειες

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί αγρότες και στο νομό Ξάνθης επιλέγουν τις εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας για να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές, που πλέον δεν αποδίδουν. Με αυτό τον τρόπο, αναζητούν μια διέξοδο στην κρίση που βιώνει ο κλάδος, ελπίζοντας σε μια νέα αρχή. Δυστυχώς, όπως παραδέχεται και ο κ. Κ. Δαλάτσης, η προσπάθεια με τις εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας στο νομό δεν γίνεται οργανωμένα και στοχευμένα για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Προχωρά δειλά – δειλά, αν και υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι θα κερδίσει έδαφος. Έτσι, παλιές καλλιέργειες όπως τo σουσάμι, κάνουν την επανεμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, αλλά και νέες καλλιέργειες όπως μήλα και ρόδια, που πριν από κάποια χρόνια δεν υπήρχαν στην περιοχή, γνωρίζουν τη δική τους δόξα. Μεταξύ των νέων καλλιεργειών θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα διάφορα αρωματικά φυτά.

Εδώ Γράφετε τα σχόλια σας