Παραγωγική ανασυγκρότηση και όχι Ανάπτυξη, αυτό που στηρίζουν οι ΑΝ.ΕΛ., δια στόματος Π. Σγουρίδη… Ουτοπικό το πρόγραμμα των 135 σελίδων που παρουσιάζεται στο Περιφερειακό Συνέδριο ΑΜ-Θ

Παραγωγική ανασυγκρότηση και όχι Ανάπτυξη, αυτό που στηρίζουν οι ΑΝ.ΕΛ., δια στόματος Π. Σγουρίδη

Ουτοπικό το πρόγραμμα των 135 σελίδων που παρουσιάζεται στο Περιφερειακό Συνέδριο ΑΜ-Θ

Ναι μεν, αλλά με την υπερφορολόγηση το κλίμα δεν αντιστρέφεται άμεσα

 

 

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

 

Σε μια συνέντευξη παρουσίασης των Θέσεων των ΑΝ.ΕΛ. για το Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, προχώρησε ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Π. Σγουρίδης, την Κυριακή το μεσημέρι στην Ξάνθη, πλαισιωμένος από στελέχη των ΑΝ.ΕΛ..

Ο κύριος Σγουρίδης, ξεκίνησε την παρουσίαση του προγράμματος, με μια μικρή αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν, αναφέροντας ότι «εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, πρέπει να αποδεικνύουμε με έργα το ότι είμαστε το Αναγκαίο Καλό και όχι στα λόγια. Ξεκινήσαμε την συγκυβέρνηση πιστεύοντας πως θα πετύχουμε μια πιο ήπια διαπραγμάτευση με τους Δανειστές, όμως αυτό όπως αποδείχτηκε δεν ήταν δυνατόν και γι’ αυτό υπήρξε η επιλογή του δημοψηφίσματος, όπου με το αποτέλεσμά του πήγαμε να διαπραγματευτούμε, αλλά εκεί διαπιστώσαμε πως υπήρχαν μόνο δυο δρόμοι που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε. Ο ένας ήταν να παραμείνουμε στο Ευρώ – Ευρωζώνη και ο άλλος ήταν να εγκαταλείψουμε. Εμείς επιλέξαμε την παραμονή στο ευρώ και έτσι συνεχίσαμε τις διαπραγματεύσεις, επιχειρώντας να πετύχουμε την εξασφάλιση μιας πιο ήπιας εφαρμογής μέτρων, εκεί που μας επιτρεπόταν.

Το πρόγραμμα των προτάσεών μας, που θα λάβετε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οφείλω να σας πω πως, προέρχεται μετά από μια σειρά επαφών με φορείς της Θράκης από όπου καταφέραμε να αρχειοθετήσουμε όλα τα θέματα που απασχολούν την περιοχή και να τα θέσουμε κατά προτεραιότητα, ξεκινώντας από τα πιο σημαντικά.

Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα των 135 σελίδων, θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν μεγάλα έργα, αλλά και μικρά, τα οποία όμως στοχεύουν στο να πάρει μπροστά η κινητήριος δύναμη της χώρας μας, η παραγωγή.

Ένα σημαντικό μέρος των προτάσεών μας, έχουν σχέση με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλά και την επέκτασή τους από το στενό μέχρι σήμερα περιθώριο, καθώς όπως είναι γνωστό, η Θράκη δεν έχει την πολυτέλεια που έχουν άλλες περιοχές της χώρας στο θέμα της καλοκαιρίας και είναι αδύνατο να χτυπηθείς στα ίσια με άλλες Περιφέρειες, όπου το καλοκαίρι ξεκινά τον Απρίλιο με Μάιο και ολοκληρώνεται πολύ μετά τον Σεπτέμβριο.

Έχουμε δυο μεγάλα λιμάνια στην περιοχή μας, αυτό της Αλεξανδρούπολης και αυτό της Καβάλας, και σίγουρα θα πρέπει να δώσουμε βάρος σε αυτά, όπως επίσης θα πρέπει να στοχεύσουμε άμεσα και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ όπως γνωρίζετε ήδη, ξεκίνησε η αναβάθμιση στους αερολιμένες της περιοχής.

Μια πολύ σημαντική πρόταση που καταθέτουμε, είναι το να αποκτήσει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ο καπνός τύπου Μπασμά της ορεινής Ροδόπης, καθώς όπως είναι γνωστό, αποτελεί τη ναυαρχίδα του είδους στη χώρα μας και μέσω αυτής της πρότασης, εμείς στοχεύουμε στην αναβάθμιση της εμπορικής του αξίας, μιας και είναι γνωστό πως, μπασμάς παράγεται και στην πεδινή περιοχή, όπου σε πολλές περιπτώσεις δηλώνεται ότι προέρχεται από την ορεινή περιοχή.

Επίσης προτείνουμε τη δημιουργία σε κάθε γωνιά της Περιφέρειάς μας δημόσιων σχολείων ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν ίσα δικαιώματα σε θέματα εκπαίδευσης και να επιλέγουν οι οικογένειές τους το πού θα στείλουν τα παιδιά τους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις.

Στην ατζέντα μας και στις υψηλότερες θέσεις, βρίσκονται η Γεωθερμία με την παραγωγική της εκμετάλλευση, η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, η δημιουργία agro-logistics, ενώ σημαντικό βάρος ρίχνουμε στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις».

Ο κύριος Σγουρίδης στη συνέχεια, αναφερόμενος στον αγροδιατροφικό τομέα, ανέφερε πως «η κορωνίδα του είναι η Ελληνική Κουζίνα» και τόνισε πως, «δεν ανακαλύψαμε εμείς τον τροχό και δεν είμαστε οι σοφοί εμείς στους ΑΝ.ΕΛ. αλλά δεν είναι κατανοητό γιατί δεν μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή οι μέθοδοι πιστοποίησης που υπάρχουν σε άλλες κουζίνες, όπως σε αυτήν της Ιταλίας».

Σε ερώτησή μας για το πώς είναι δυνατόν να μιλούν για παραγωγική ανασυγκρότηση τη στιγμή που γνωρίζουν πως το μοντέλο υπερφορολόγησης όπου και αν έχει εφαρμοστεί, πάντα φέρνει αρνητικά πρόστιμα, ο κύριος Σγουρίδης τόνισε πως «όντως είναι έτσι, όμως το 2018 η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο, θα είναι απλά σε εποπτεία και όχι υπό επιτροπεία και θα καταφέρει με μειώσεις στη φορολογία, να αποδείξει στους δανειστές πως τα έσοδα αυξάνονται και δε μειώνονται».

Σε άλλη ερώτησή μας σχετικά με την αξιοποίηση του πλούτου της περιοχής μας και πιο συγκεκριμένα για το φιλέτο της έκτασης της πρώην «Φωνής της Αμερικής» στο Δασοχώρι, ο κύριος Σγουρίδης ανέφερε πως «το συγκεκριμένο ακίνητο έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί καθώς είναι για πώληση».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κύριος Σγουρίδης κλείνοντας την παρουσίαση του προγράμματος των ΑΝ.ΕΛ. για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για την περιοχή της Ξάνθης, στάθηκε με ιδιαίτερη αναφορά στο κομμάτι της άρδευσης του Κάμπου μέσα από το Αρδευτικό, που τόσα χρόνια ακούμε χωρίς όμως να βλέπουμε…

 

Εδώ Γράφετε τα σχόλια σας