ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΤΤΑΚΟΥ… Γράφει ο Αντγος ε.α. Νικόλαος Φωτιάδης

Παττακός

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΤΤΑΚΟΥ

Γράφει ο Αντγος ε.α. Νικόλαος Φωτιάδης

 

Ο Στυλιανός Παττακός, Αξιωματικός των Τεθωρακισμένων, γεννήθηκε στην Κρήτη στις 8 Νοεμβρίου του 1912.

Τον Νοέμβριο του 1930, αφού τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο του Ρεθύμνου, κατατάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό, ως Εθελοντής Δεκανέας και το 1934 εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, απ’ όπου απεφοίτησε το 1937 με τον βαθμό του Ανθυπιλάρχου.

Τον Αύγουστο του 1940 προήχθη σε Υπίλαρχο και πολέμησε στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη του 1941.

Κατά την περίοδο της κατοχής, ως μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ¨ΟΜΗΡΟΣ¨, πολέμησε εναντίον του κατακτητού και παρασημοφορήθηκε για την προσφορά του.

Έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά του ‘44 και στον Συμμοριτοπόλεμο (30 Μαρτίου 1946-29 Αυγούστου 1949) και στην ένδοξη στολή του έφερε 3 Αριστεία Ανδρείας, 7 Πολεμικούς Σταυρούς, 2 Μετάλλια Εξαιρέτων Πράξεων και μετάλλια – παράσημα ειρηνικής περιόδου και ξένων κρατών.

Υπήρξε πρωτεργάτης της 21ης Απριλίου 1967 ως Διοικητής των Αρμάτων στο Στρατόπεδο του ΓΟΥΔΗ και διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως. Αυτός έδωσε στον Ανδρέα Παπανδρέου το διαβατήριο και έφυγε στην Αμερική!!!

Καταδικάστηκε σε θάνατο τον Αύγουστο του 1975 και η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Λόγω ¨ανηκέστου βλάβης¨ της υγείας του τα τελευταία χρόνια ζούσε στο σπίτι του (κατασκευής 1930) στο τέρμα Πατησίων, δίχως σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τον συντηρούσαν οι θυγατέρες του Ρένα και Ρόλα μέχρι τον θάνατό του.

Έφυγε από την ζωή στις 11.30’ ώρα του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου 2016 και η κηδεία του έγινε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στο χωριό του Αγία Παρασκευή Ρεθύμνου.

 

Πολλοί Έλληνες αναπολούν την ¨επάρατη επταετία¨ (Παπαδόπουλο, Παττακό, Μακαρέζο), όπου υπήρχε ανεργία ΜΗΔΕΝ και εξωτερικό χρέος ΜΗΔΕΝ όμως ή φοβούνται (οι ραγιάδες) ή ντρέπονται (οι δοσίλογοι) και δεν μιλούν. Οι υπόλοιποι υπήρξαν ¨αντιστασιακοί¨ όπως είπε η γυναίκα του μακαρίτη Κομμουνιστή Λεντάκη.

Εδώ Γράφετε τα σχόλια σας